Glutenfri grove kjeks er ikke lett å oppdrive. Her er en versjon med havregryn, melk og nøttesmør som er god til både salt og søtt pålegg. Greit når man trenger et lite mellommåltid eller snack for å holde blodsukkeret i sjakk. Lag en stor porsjon når du er i gang og legg i en kakeboks, så har du kjeks tilgjengelig når du trenger det. Kjempegode med en god ost og chutney eller brunost. Tilsett gjerne urter i deigen for urtekjeks, eller kardemomme for en søtere kjeks.

Havre og nøttekjeks med Gruyere ost og hjemmelaget mango chutney - snadder
Havre og nøttekjeks med Gruyere ost og hjemmelaget mango chutney – snadder!

Havrekjeks
ca. 40-50 stk

9 dl havregryn *
3,5 dl valgfri melk
100g cashewsmør/peanøttsmør
20 g smør smeltet
1 ss honning
1 ts salt
2,5 ts bakepulver
50 g havremel til utbaking/ få deigen sammen


 

Bland havregryn, bakepulver og salt. Ha i melk og honning og rør godt. Ha i nøttesmør og smeltet smør. Bland godt til en masse og la den stå i 10 min for å svelle. Ha mel på bordet og jobb deigen sammen. Del den i to og kjevle ut så tynt du ønsker (2-4 mm). Desto tynnere kjeks, jo sprøere. Stikk ut eller skjær ut kjeks og legg på bakepapir. Strø over litt havsalt hvis du ønsker.

havrekjeks, prosess

Stekes på 175 grader til de er gyldne. Skru av ovnen og la de tørke med åpen dør i 30 min. Avkjøl helt og legg i tett boks.

*Bruk glutenfri havregryn/mel hvis du har cøliaki eller skal lage dem til noen med cøliaki. Jeg har kun glutenintoleranse og kan derfor bruke vanlig havre, siden den egentlig er naturlig glutenfri – men kan inneholde spor fra andre kornsorter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.