Jeg har prøvd meg på å lage min egen laktosefrie kremost. Dette er en ricottavariant, eller ferskost. Da jeg ikke har lykkes å finne en laktosefri ricotta variant i Norge, tok jeg saken i egne hender, mest for moro skyld for å eksperimentere litt. Det resulterte i denne oppskriften, som fungerte utmerket. Den blir enda bedre i konsistens hvis den får stått over natten og satt seg. Denne oppskriften er enkel men tar tid og er litt grisete, men er absolutt verdt det. Samme oppskrift kan også brukes med vanlig melk og fløte.

Ricotta:
1,6 dl laktosefri melk
5 dl laktosefri fløte
1 ts salt
6 ss sitronsaft
(1 ss eplecidereddik/hvitvinseddik)

Varm melken og fløten til 85 grader, til den begynner å skumme og dampe. Rør så den ikke svir seg!

Ta gryten av platen og tilsett salt og sitron. Vent i 20 min og rør forsiktig for å se om den har skilt seg og massen har blitt litt «grynete». Hvis den ikke har skilt seg tilsett 1 ss eddik og vent 10 min til.

Hell blandingen i et osteklede eller et tynt kjøkkenhåndkle over en sil eller dørslag i en bolle/kasserolle. La det stå til osten har rent av seg, det kan ta lang tid. Jeg lot den renne av seg i en time på kjøkkenbenken, før jeg satte den i kjøleskapet over natten. Holdbarhet i ca. en uke i lukket glass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.