En varmende smakfull klassisk fransk kyllingryte med smak av rødvin, bacon og timian. Perfekt for kalde høst og vinterkvelder. Servert med potetpuré blir dette god kosemat.

1, 4 kg kylling overlår (eller 1 kg lår)
1 ss olivenolje
120 g tykt bacon, i terninger
1 stor gul løk, grovhakket
2 mediumstore gulrøtter, i skrå skiver
1 liten søtpotet, i terninger
150 g små champinjonger, delt i to
3 hvitløksfedd, hele
5,5 dl kraftig fransk rødvin (Burgunder)
3,5 dl vann + 2,5 ss kyllingfond (eller kyllingkraft)
1-2 laurbærblad
4 hele kvaster timain
1 neve persillekvaster
2 ss tomatpuré
1 ss smør
1 ss maisstivelse (kan sløyfes)
1 ss smør
1 ts sukker/honning
3 ss cognac (hvis du har)

Potetpuré:
800 g potet
50 g smør
1 dl melk
timian
salt/pepper

Brun bacon i en jerngryte/tykkbunnet gryte til det er crispy. Ha i løk, gulrot, søtpotet og sopp, surr til løken er myk. Ta det ut av gryta og tilsett olje. Legg kyllingen litt av gangen og strø litt maisstivelse over. Brun kyllingen på begge sider til den er gyllenbrun. Jeg anbefaler å ta av skinnet på overlårene, da det kan bli seigt under kokeprosessen, men det kan også fjernes rett før servering. Svits til slutt hvitløken lett. Tilsett cognac i pannen for å få ut alle smakene i bunnen av gryta. Så har du i rødvinen og kraften + en suppekvast av timian og persille og laurbærbladet. Kok opp og ha alt ned i gryten igjen. Dekk med lokk og kok på svak varme i ca. 45 min.

I mens lager du potetpure´ ved å koke potetbiter i vann uten salt. Mos de med en moser eller gjennom en sil. Rør inn varm melk med en visp og smeltet smør til du får riktig konsistens. Smak til med salt, pepper og timian.

Når kyllingen har kokt i 45 min siler du sausen i en stekepanne. Reduser den til halvparten, smak underveis med sukker, salt og pepper og ta den av når du føler deg fornøyd med smaken. Så legger du alt tilbake i gryta og heller over sausen. Gir det et lite oppkok og server. Enda bedre er gryta om den får stått og godgjort seg en stund – så smakene får satt seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.