Indisk mat er noe av det beste jeg får. Tandoori kylling og masala saus er en av mine favoritter fra det indiske kjøkkenet og består av yoghurtmarinert kylling stekt i ovn med en fyldig saus med smak av kremet tomat, cashew, garam masala, koriander og grønn kardemomme. Det tar litt tid å lage, så dette er ikke fast-food indisk, og du får igjen i masse god smak for tiden du bruker. Lager du mye når du først er i gang, så har du mat i flere dager. Mangochutney og nanbrød er godt som tilbehør til andre retter også. Marinaden gjør jeg gjerne kvelden før, så den får godgjort seg ordentlig. Det er en del prosesser og «multitasking» men ikke bli skremt av det – gi det et forsøk, du kommer ikke til å angre.

INGREDIENSER
4-5 porsjoner

3 dl basmatiris
25 g smør
ca. 1400 g kyllingoverlår
eller kyllinglår
1 løk
1 gul paprika
1 rød paprika
1 squash

Marinade:
1 sitron, saften
1 ts chillipulver
1 ts salt
1 ts gurkumeie
1 ts korianderpulver
1 ts spisskummen
1 ts garam masala
3 fedd presset hvitløk
6 ss matyoghurt

Masalasaus:

Krydder:
2 ts garam masala
1 ts spisskummen
1 ts gurkumeie
1 ts koriander, malt
1 ts knust grønn kardemomme (bruk vanlig malt kardemomme om du ikke har)
1 ts bukkhornsfrø (kan sløyfes)

70 g cashewnøtter
1 løk, finhakket
1 ss ingefær, finhakket/revet
3 fedd hvitløk, fnhakket
1-2 ts chilipaste
ca. 3 dl hakket tomat
ca. 3 dl vann
1 ss tomatpuré
2,5 dl fløte
1/2- 1 sitron saften
olje til steking
fersk koriander

indisk

FREMGANGSMÅTE

Marinade:
Bland salt, chillipulver og sitronsaft og ha det på kyllingen. La det stå i 15 min. Lag en marinade av korianderpulver, spisskummen, chillipulver, malt bukkhornfrø, gurkumeie, garam masala og hvitløk og mix med yoghurten. Ha det over kyllingen og la det stå kaldt i minst en times tid, helst over natten.

Ha i en ovnfast form smurt med litt olje og stek i ovnen på 175 grader til kyllingen er ferdig ca. 40 min. Snu etter 20 min og ha på grillfunksjon de siste fem minuttene for å få stekeskorpe på kjøttet.

Saus:
Ha olje i en varm panne. Ha i garam masala, spisskummen, løk og salt. Kok opp sakte. Ha i gurkumeie, ingefær og hvitløkspaste, koriander, chilli, tomater, cashewnøtter og vann. Rør godt. Tilsett tomatpuré. La det putre en stund og bruk en stavmikser for å få en jevn saus. Tilsett til slutt fløte. kok på svak varme i 20-30 min.

Ris:
Dette er en annen måte å koke ris på, for å få fluffy basmatiris. Legg risen i en kasserolle og dekk med kaldt vann i 30 min. Skyll risen i en sil i 30 sek. Ha den tilbake i kasserollen og dekk med vann. Ha den på full varme og kok opp. Kok i 2 min med lokk. Hell ut vannet og skru av platen. Ha risen tilbake i kasserollen og tilsett krydder, salt og 1 klatt smør og la den stå med lokk i 5 min.

Nanbrød:
5-6 stk

2 dl melk
25 g gjær
2 ss sukker
4 ss olivenolje
1 ts salt
3 dl yoghurt naturell
550 g mel (jeg bruker Schär B breadmix, bruk hvetemel om du tåler det)
2 ts bakepulver

Varm melken til den er lunken og rør ut med sukker og gjær. La det stå i 15 min. Arbeid inn resten av ingrediensene. Elt deigen godt sammen og dekk med folie og la den heve ca. 1 time på et varmt sted. Stek i varm stekepanne i 2-3 min på sterk varme. Snu når de begynner å boble. Server gjerne med olivenolje og havsalt eller hvitløksolje på toppen.

Mangochutney:
1 moden mango
1 ss finhakket ingefær
1/2 ts chilliflak
1 ss eplecidereddik
1 ss sukker

Skrell og skjær mango i biter, finhakk ingefær og kok så mango og ingefær i sukker og eddik i 5 min.
Kjør til en puré i en blender. Ha det i en glassbeholder med tett lokk og sett i kjøleskapet.

Håper det smaker!

Lagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.