Gnocchi er så godt – deilig potetpasta. Her er en glutenfri variant med søtpotet, men jeg har også testet den med bakepotet og det funker like bra, bare juster melmengden deretter.

Søtpotet må være en av mine favorittgrønnsaker for øyeblikket da den er veldig anvendelig og gir en god søt smak uten bruk av sukker. Den passer som tilbehør til det meste, da den har en mild smak som minner om gulrot og potet.

Disse gnocchiene blir veldig gode i konsistensen og i smak – bare pass på at du ikke tar i får mye mel. Det skal akkurat så mye mel til at det går ann å rulle dem til en pølse. De skal være litt klissete, men ikke for mye for da blir de vannete når du koker dem. De skal være myke i munnen og ikke gi for mye tyggemotstand. De går fort å koke, så man kan fint teste litt får å få til den riktige konsistensen. Jeg bruker å riste de litt i olivenolje i panna for å få en litt gylden farge og skorpe på de – men det er ikke nødvendig, de kan serveres kokte til all slags pastasaus.

Jeg serverer den ofte med denne kremet sopp og parmesan sausen – da de milde smakene komplimenterer hverandre så godt. Men prøv de også til en kraftig tomatsaus med squash og sopp eller med brunet salvie smør.

INGREDIENSER:

4 porsjoner

ca. 675 g søtpotet ukokt med skall
(tilsvarer ca. 500 g ferdigbakte uten skall)
3 eggeplommer

Melblanding:
60 g rismel, hvitt
60 g fullkornsrismel (bruk vanlig rismel hvis du ikke har)
60 g maisstivelse

Denne melblandingen tilsvarer 180 g mel, hvis du tåler gluten bruker du tipo 00 mel og kutter ut xantan gummi.

Saus:
1-2 store sjalottløk
3 portebellosopp
1 bunt grønne asparges
200 g spinat
1-2 hvitløksfedd
1 ss smør
3,5 dl fløte
1/2 – 1 sitron, saften
75 g parmesan
fersk timian
salt
pepper

gnocchi

FREMGANGSMÅTE:
Prikk søtpotetene med en gaffel og del dem i to eller fire biter. Legg de på et bakebrett og stek de i ovnen på 180 grader til de er myke ca. 30-40 min. La de avkjøles litt før du drar av skallet og legger dem i en bolle. Mos de godt med en stavmikser eller gaffel sammen med eggeplommene. Så blander du melblandingen i en bolle for seg med xantan gummien og har det i søtpotetmiksen litt og litt til passe konsistens.

Ha litt mel på benken og begynn å rulle tynne pølser av deigen. Del de opp i 1 cm store biter med en kniv eller deigskrape – du kan lage ulike former av gnochiene hvis du ønsker: trykk de ned med en finger så de får en grop i midten eller trykk de litt ned med en gaffel på begge sider. Jeg synes det tar litt tid og «dekorere» dem så jeg kjører bare vanlige puter. Plasser de på et bakebrett el.lignende mens de venter på å bli kokt.

Sett på en stor kjele med vann og salt og kok de etterhvert som du lager de. Ikke ha for mange oppi av gangen max 8-10 stk. De skal koke i 2-3 min til de flyter opp til overflaten av vannet. Legg de over i en bolle med lokk når de er ferdigkokte. Hvis du ønsker så steker du dem i litt olje i en stekepanne rett før servering.

Så lager du sausen. Stek løk, sopp og hvitløk i i 1 ss smør, pass på at du ikke tar for mye smør – da det skal stekes/brunes og ikke kokes for å få ut all den gode smaken. Når løken og soppen har blitt gylden har du i fløte og lar det koke opp. Ha i litt fersk timian, sitron og aspargesene og la det koke til aspargesen er mør. Ha så i spinaten og revet parmesan og smak til med sitron, salt og pepper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.